Ta en tur till El Castell de Guadalest
'}}

Text: Måns Löfgren, Skyblue Media

Guadalest, eller El Castello de Guadalest, är en liten stad norr om Alicante som är ett av Spaniens mest besökta turistmål. En del säger att staden är det tredje mest populära besöksmålet i Spanien efter Pradomuseet i Madrid och Alhambra i Granada.

Man åker till Guadalest från Alicante på ca. en timme med bil. Vägarna är bra som efter Benidorm blir lite mindre snirkligare. Guadalest är en pittoresk liten bergsby med mycket att gå runt och titta på. Vackra vyer med bergen och ned mot dalen och sjön. I byn Guadalest finns det massor med matställen. 

Bergen är imponerande och majestätiska. Den lilla bergsbyn Guadalest ligger 548 meter över havet. och finns flera vägar dit. Den lite vackrare, genom byn La Nucía, är annat än rak. 

Det bor ungefär 220 personer i byn. 

Slottet/fästningen har anor tillbaka till 1100-talet och man kan lätt förstå att det var en skräckinjagande befästning där uppe på bergstoppen. Tyvärr förstördes det mesta av byggnaderna av jordbävningar som drabbade området 1644 respektive 1748.

I Guadalest är det sparsamt med parkeringar och man hänvisas till en liten parkering, mitt i byn som kostar €2 att parkera på. Under juli-augusti kan resan ta dubbelt så lång tid. Det är många bussar som åker hit och vägarna är som sagt ibland smala. Det är ett populärt utflyktsmål. 

Det finns mycket att se i Guadalest:
• borgen San José/Sant Josep, byggd på 1000-talet
• stadshuset
• rådhuset på Plaza San Gregorio
• stadstornet Alcalà
• barockkyrkan Mare de Déu de l’Assumpció
• museer om etnologi, tortyr, veteranbilar, miniatyrer, salt- och pepparströare samt dockskåp