Ta en tur till Granada och Alhambra
'}}

Text & Bild: PeO Axelsson & Jaana Wadstedt

Det har länge varit en dröm för mig att besöka Alhambra i Granada, men det har inte blivit tillfälle tidigare. Nu insåg vi att det bara är 3-4 timmar med bil bort från Torrevieja, så vi beslutade för att åka dit och inkludera en övernattning. Resan går via vackra bergsvägar vid randen av Sierra Nevada, så även resvägen är en upplevelse.

Resväg: 34 mil, enkel resa (restid ca 3 timmar 40 minuter). Det är väl långt för en dagsutflykt, men perfekt för en övernattning.

TIPS på hotell, mycket fräscht och centralt beläget: "Marquis Hotels Issabel's" (>>LÄNK). Ordinarie pris i högsäsong verkade vara 130 Euro - vi bokade via Hotels.com för 72 Euro. Utan frukost.

Glöm inte att ta med pass om du vill in till Alhambra.

Tips: Förboka Alhambra - Nasridiska palatsen som alla vill se måste även tidsbokas. Vi valde att boka via sajten "GetYourGuide" (>>LÄNK), det funkade utmärkt.

Alhambra - sett från Albaicins utsiktsplats.

OM ALHAMBRA (nedan utdrag från Wikipedia) - >>LÄNK: Läs mer på Wikipedia.

Alhambra (arabiska الحمراء, 'Al Ħamrā', den röda) är ett stort borg- och palatsområde beläget på en höjd i den andalusiska staden Granada och är en unikt bevarad byggnad inom västlig islamisk arkitektur. Alhambra uppfördes i huvudsak av den moriska Nasriddynastin från 1250-talet till 1300-talets slut. Det var det sista av de moriska fästena i Spanien som höll stånd mot kristenheten. Granada och Alhambra intogs till slut avIsabella och Ferdinand 1492.

Alhambra blev 1870 ett nationellt kulturminnesmärke i Spanien och 1984 sattes Alhambra upp på Unescos världsarvslista tillsammans med den närbelägna trädgårdsanläggningen Generalife och stadsdelen Albaicin på höjden bredvid Alhambra.

Här nedan kommer ett antal bilder från de trånga gränderna i de medeltida moriska kvarteren i Albaicin.