Om Torrevieja – fakta, bostadsområden och stränder
'}}

[Text: SkyBlueMedia för Destination Los Alcazares & Destination Torrevieja]

Om staden

Torrevieja är en mindre stad i provinsen Alicante i sydöstra Spanien med dryga 100 000 permanenta invånare. Av dessa är ca. 1500 är permanentboende svenskar. Staden ligger vid den spanska Medelhavskusten cirka 50 kilometer söder om Alicante flygplats. Torrevieja centrum är till ytan jämförbar med Varberg – men i Varberg bor runt 30.000 människor, en tredjedel alltså. Torrevieja har därför mer av stadspuls än Varberg.

Stränder

Stränderna är många längs med stadskanten mot Medelhavet. Från norr med Playa La Mata, Torrelamata, Playa Los Locos. Sedan kommer den stora marinan och i Söder ligger Punta Prima och Playa Flamenca. La Mata är en bred, flera kilometer lång, sandstrand norr om centrum.

Marknader

Torrevieja bjuder även på flera olika marknader. Söndagsmarknaden hålls i Guardamar, en liten bit utanför centrala Torrevieja, kallas även för citronmarknaden på grund av att den ligger intill en citronodling. Det finns också en fredagsmarknad som är den största med ca. 1 200 bord. Den hålls mitt inne i staden.

Golf, siesta och barer

För den golfintresserade så finns det mellan 40 och 50 golfbanor inom en och en halv timmes bilkörning. Klimatet gör dessutom att du kan golfa året runt.

Mellan 14:00 och 17:00, under siestan, håller många mindre butiker, caféer och restauranger stängt, för att sedan öppna igen inför kvällen. De större shoppingcentren håller dock öppet under eftermiddagen och tar ingen siesta.

I matväg hittar man mat från hela världen. Indiskt, italienskt, asiatiskt och mexikanskt och även skandinaviskt. Är du däremot nyfiken på att prova spanska specialiteter så bjuder stan naturligtvis även på inhemsk mat från Medelhavet. Det finns många trevliga uteserveringar längs strandpromenaden där man kan svalka sig med någonting att dricka eller en lättare lunch.

Where to live

Torrevieja centrum är alltså inte jättestor till ytan och var man än bor är det gångavstånd till stränder, restauranger och affärer. Stadskärnan består av lägenhetshus och hotell och utanför centrum finns urbanisationer med varierat boende. Communitys med gemensam pool eller lösningar med egen pool. Här har vi valt att betrakta Torrevieja från LaZenia i söder till LaMata i norr och för att förenkla något har vi delat in området i fem zoner. Centrum -  Centrum Norr -  Norr -  Nordväst och Söder

Norr

Torrevieja ligger mellan saltsjöarna och medelhavet så när den stora motorvägen AP-7 byggdes fick den gå utanför sjöarna. Det gör att staden lättare nås via väg N332 som går längs Medelhavet. Det första som dyker upp när kommer norrifrån är några havsnära urbanisationer som ligger mellan vägen och havet - längst norrut på en landkil, ca. 3-4 km. från centrum. I området finns två parker; Aromático Park samt Parque del Molino del Agua.

Urbanisationer: Torreblanca, Cabo Cerevera, Parque Mar, Dunas de la Mata och Torrelamata.

Stränder:            Playa La Mata, Torrelamata, och Cabo Cervera.

La Mata

Nordväst

Åker man sedan vidare ca. 3 km. på 332:an så ligger, höger om vägen, nordväst om centrum, ett kluster av urbanisationer med 3-4 km. till centrum och 5 km. till havet.

Urbanisationer: Dona Inez, Jardin Del Mar, Jardin Del Mar, Miramar , Altos del Limonar, Punta la Vibora, El Salado, El Hondo och Torreta.

Köpcentran:        Habaneras Centro Comercial och en Carrefour. Mitt över 332:an ligger Aquapolis badland. En bit bort, åt samma håll ligger saltsjöarna som skimrar rosa i vissa ljus.

Centrum Norr

På väg in i centrum, i de norra delarna ligger urbanisationer som nästan kan ses som stadsdelar mellan tätbebyggd stadsmiljö och ytterkanterna med sina urbanisationer. Rosaleda är ett sådant exempel med gångavstånd, ca. 2 km. till staden men ändå inte stad.

Urbansiationer: Torrealmendros, Panorama,  Los Frutales, Villasol, Los Olivos, Calas Blancas del Mar

Stränder:            Playa LaMata, Playa Los Locos, Playa del Cura

Cal De Los Trabajos

Centrum

Centrum är inte så mycket att orda om. Det är som en mindre stad brukar vara med restauranger, caféer, barer och butiker. Vid centruminfarten ligger Parque Jardin de las Naciones ungefär 1 km. från centrumkärnan.

Urbanisationer: Parque de Las Naciones, Recidencial da Vinci, Arregui.

Strandpromenaden
Parque Jardin De Las Naciones

Söder

Zon söder startar vi i höjd med hamnen som hänger ihop med centrum. Lago Jardin ligger 3 km. från Playa Torrevieja, nästan ända ute vid 332:an. Sedan kommer det ett kluster ytterligare ett par km. söderut. Los Almendros, La Florida, Punta Prima som ligger på havssidan 3 km. söder om Torrevieja hamn, Cenuela och Los Altos. Nu är vi nere vid La Zenia. Stränderna heter Plays Punta Prima, Cala La Mosca, Flamenca och LaZenia.

Playa De Los Locos