Historien om Osbornetjurarna
'}}

Osbornetjuren är en svart silhuettbild av en tjur i helfigur, som idag finns på 88 st platser ojämnt fördelade över Spanien.

[Text & bilder: Gunnar Lönn]

[Länk: Facebookgruppen "Sevärdheter i Torreviejas närhet"]

Kanske alla känner till detta men ändå en intressant historia, men också ett trevligt inslag i naturen.

Sherrytillverkaren Osborne satte upp stora bilder av tjurar i svart och med tillverkarens namn, som reklamskyltar utmed de större vägarna i Spanien.1990 förbjöds genom lagstiftning sådan annonsering längs vägarna och skyltarna skulle tas bort. Men skyltarna hade då blivit kända och de hade också kommit att uppfattas som en sorts symbol för Spanien. Den nya lagen mötte därför protester och följden blev att skyltarna fick stå kvar, men under förutsättning att tillverkarens namn togs bort.

De är ofta placerade på en liten kulle för att siluetten ska framträda klart mot himlen.

Bilden på tjuren har fått stor popularitet och används som en inofficiell nationalsymbol för Spanien i många sammanhang, man ser ofta klistermärken som man sätter bak på bilen och den återfinns också på souvenirer. Till och med som symbol på spanska flaggan i sportsammanhang där Spanien deltar och i internationella militära uppdrag där spanska soldater deltar.

Jag känner till tre tjurar i närheten av Torrevieja men det finns säkert fler.

Här står dom som jag känner till.

https://goo.gl/maps/FYUhzX4kWWSSSuYcA

https://goo.gl/maps/HMgqYHWAWWmTWCmg6

https://goo.gl/maps/KABiQYELvNFQfvCTA

Författaren Gunnar Lönn är den pensionerade Volvo-chefen som lagt många år av sitt liv att besöka och dokumentera spännande platser i Spanien, Sverige och hela Europa. Läs hundratals fler restips på hans olika facebookgrupper:

LÄNK: Sevärdheter i Torreviejas närhet (tips på resmål max 3-3,5 timma med bil eller MC från Torrevieja)

LÄNK: Sevärdheter och spännande platser i Spanien

LÄNK: Cartegenas kanonbatterier

LÄNK: Sevärdheter och spännande platser i Europa