Veronica Nyberg tipsar om skatter
'}}

Skatter är väl ett roligt ämne, och i Spanien så finns det en hel del man måste betala, nedan har vi sammanfattat lite kort vad de olika skatterna är och vad de heter som man betalar här i Spanien.

ARTIKEL av Nyberg Legal - > LÄS MER här

Man har rätt att befinna sig 183 dagar per år utan att bli skatteskyldig, man är då ”icke resident” i Spanien. Det vill säga att man inte är fast boende i Spanien, utan har sin hemvist någon annanstans. Oavsett om man inte bor här i Spanien permanent så är man skyldig att betala skatt om man äger något, så som bostad eller bil.

Nedan kan du se vilka typer av skatter man betalar i Spanien och vad de heter,

IBI/SUMA (Impuesto sobre Bienes Inmuebles)

Årlig fastighetsskatt. I Torrevieja och Alicante regionen är det SUMA som hanterar inbetalningar av skatter, varav i Murciaregionen så är det Agencia Tributaria man betalar till.

Denna fastighetsskatt beräknas på fastighetens värde, och marken den står på. Hur mycket man skall betalas bestäms av de lokala myndigheterna. Betalningsdatum sker olika per region och ort, men normalt sett dras det till hösten.

I Murciaregionen betalar man även sophämtningen till skatteverket, dvs Agencia Tributaria. Beroende på ort och kommun så betalas det kvartalsvis eller var sjätte månad.

IRNR – (Impuesto sobre la renta no residente)

Detta den skatt man betalar som icke resident. Den baseras på bostadens taxeringsvärde och hur länge man ägt bostaden. Det kan alltså variera från första året man ägde bostaden till andra året. Detta baseras från föregående år och är man flera ägare på bostaden så deklarerar alla ägarna för bostaden.  Detta skall vara presenterat innan den 31/12 varje år, och är då baserat från föregående år.

Hyr du även ut din bostad måste det presenteras en deklaration var tredje månad för denna uthyrning. Då betalar man alltså skatt på vinsten man gör, fördelen är att man får dra av kostnader så som el, vatten, och bostadsförening under perioden bostaden varit uthyrd.

Som fast boende, Resident, betalar man IRPF (Impuesto sobre la Renta de las Personas Fisicas), detta är den årliga inkomstdeklarationen som resident. Man är skatteskyldig i det land där man befinner sig mer än 6 månader per år. Beskattningsåret sammanfaller med kalenderåret, spelar ingen roll om man blivit resident under mitten av ett kalender år.

I det land där du anses vara skattskyldig skall du beskatta hela din inkomst, inklusive inkomst från andra länder (både i och utanför EU). Denna inkomstdeklaration skall vara presenterad innan den 30e juni varje år.

Spanien och Sverige har ingått ett skatteavtal, i syfte att undvika dubbel beskattning. Enligt artikel 1 tillämpas skatteavtalet när personer är bosatta i den ena eller i båda staterna. inkomstskatten är progressiv och den generella skatteskalan återfinns inom intervallet 19 - 45 % men beror även i hög grad på vilken region som du är bosatt.

Pensionsinkomsten beskattas både i Sverige (SINK) med 25 % och i Spanien. I Spanien anses inte dessa utbetalningar som pension utan beloppen beskattas som kapitalinkomst med rak skatt om 18 %. På grund av dubbelbeskattning avräknas den spanska skatten från den svenska skatten i Sverige.

Resident, betyder att din fasta hemvist är i Spanien. Man måste registrera sig hos kommunen med empadronamiento (Padron), dvs registrera sin hemvistadress. När man registrerar sig hos kommunen eller blir resident, så betyder det dock inte att man förlorar sitt svenska medborgarskap. För att bli spansk medborgare bör man ha varit resident, dvs fast boende i Spanien, minst 10 år. Man kan även bli spansk medborgare via födsel eller äktenskap.

När man säljer sin bostad i Spanien så betalar man två skatter

En skatt är 3% Icke residentskatt, detta betalas in av köparen och presenteras hos Skatteverket av dem. Dessa 3% är baserat på försäljningssumman. Säljande part måste sedan presentera en återbetalning om man gått med förlust. Har man gått med vinst så måste man även lämna in fakturor och kostnader man haft initialt vid köpet för att täcka upp vinsten.

Detta kan ta upp till ett år innan man får tillbaka pengarna.

Den andra skatten man betalar vid försäljning är Plusvalia. Detta är en mervärdeskatt som är baserat från dagen man köpte bostaden till dagen man säljer, om hur mycket bostaden ökat i värde. Denna skatt presenteras också av köpande part om man är icke resident, är man resident kan man själv betala in det till Skatteverket.

Vi hjälper till med den årliga icke residenta, och den residenta skatten, och håller kontakt med er under hela året gällande alla era skattefrågor. Det viktigaste för oss är att ni känner er säkra och får rätt information på ert eget språk.

Tveka inte att höra av er om ni har ytterligare frågor eller funderingar gällande skatterna eller övriga frågor,

Veronica +34 654486642 eller via mail: veronica@nyberg-legal.com