Gibraltar – mycket mer än vilda apor (minisemester från Torrevieja)
'}}

Det de flesta tänker på när det gäller Gibraltar är små tjuvaktiga makak-apor som försöker stjäla mat från lättlurade turister. Men, det finns så mycket mer att uppleva. Otroligt mycket mer.

Avstånd från Torrevieja: 58 mil (ca 6 timmar med bil), vilket gör att det krävs minst en övernattning. Vi valde att övernatta i Marbella.

Några tips inför besöket är att ta linbanan upp eller möjligen en guidad taxi. Se också till att köpa biljett till naturreservatet, annars kommer du inte att se några apor. Ett annat tips är att lämna bilen på den spanska sidan och promenara över till den brittiska sidan. Så slipper du de långa köerna med bil genom tullen. Promenerar gör du över flygfältet (!).

Gibraltar är en liten, brittiskt överhavsterritorium belägen på södra spetsen av Iberiska halvön vid ingången till Medelhavet. Dess strategiska läge vid korsningen mellan Atlanten och Medelhavet har gjort den till en eftertraktad plats genom historien.

Historiskt sett har Gibraltar bebotts av olika civilisationer. Dess ursprungliga namn var "Calpe", ett av de två pelarna som Hercules anses ha upprättat. Det var en viktig del i Feniciernas och senare de Romerska imperierna. På 700-talet erövrades området av morerna, och det var de som gav det dess nuvarande namn, efter Tarik ibn Ziyad – "Jabal Ṭāriq" som betyder "Tariks berg".

Under medeltiden var Gibraltar en viktig militärbas för de muslimska morerna samt en handelsplats. År 1462 återtogs det av de kristna kungarikena i Spanien, och det förblev under spansk kontroll tills det erövrades av en anglo-holländsk styrka under spanska tronföljdskriget 1704. Efter detta blev Gibraltar officiellt en brittisk koloni enligt Utrechtfördraget 1713.

Gibraltar har spelat en viktig roll i många historiska konflikter, inklusive Napoleonkrigen och andra världskriget. Dess läge gjorde det till en viktig flottbas för britterna, speciellt för kontrollen över Medelhavet.

Utöver sin militära och historiska betydelse, är Gibraltar också känt för sin rika och unika ekologi. Området är hem för den berömda Gibraltarklippan, en massiv kalkstensklippa som är synlig över stora delar av regionen. På klippan lever en koloni av Berberaporna, den enda vilda populationen av apor i Europa. Dessa apor är en stor turistattraktion och en del av lokala legender. Enligt en sådan legend kommer Gibraltar att vara brittiskt så länge aporna finns kvar där.

En av de mest anmärkningsvärda sevärdheterna i Gibraltar är Saint Michaels Caves. Bilden ovan är från en känd del av grottan, som lätt tolkas som en stor ängel. Kul historia är också, enligt guiden, att de gamla romarna trodde att grottan var oändligt djup - och att det långt ner fanns en tunnel under jorden till afrikanska sidan. Men, än har ingen hittat den.

Detta är ett nätverk av kalkstensgrottor belägna i Gibraltarklippan. Grottorna har bildats genom naturlig erosion och har varit kända sedan antiken. Under andra världskriget användes de som ett sjukhus, men idag är de en populär turistattraktion. Grottorna är kända för sina imponerande stalaktiter och stalagmiter samt för sin stora sal, som ofta används för konserter och andra evenemang på grund av dess utmärkta akustik.

Gibraltar är idag en blandning av brittisk och spansk kultur. Dess invånare, kända som Gibraltarianer, talar både engelska och spanska och har utvecklat en unik lokal identitet. Ekonomiskt sett har Gibraltar en av de högsta BNP per capita i världen, mycket tack vare dess status som ett finansiellt centrum och dess turistindustri.

Sammanfattningsvis är Gibraltar en plats med en rik och komplex historia, unik kultur och betydande ekologisk och geologisk betydelse. Dess strategiska läge och fascinerande historia, kombinerat med dess naturliga skönhet och kulturella mångfald, gör det till en intressant och unik plats i världen.

Staden har fokus på shopping av lyxvaror, som parfym, tobak, juveler och solglasögon.