Marbella & Puerto Banús – en minisemester på bra bilavstånd från Torrevieja
'}}

När du känner för att besöka Costa del Sol passar det bra med en mini-semester i Marbella. Vi tog två nätter för att även hinna med att besöka Gibraltar.

Avstånd från Torrevieja: 51 mil (ca 5 timmar med bil), vilket gör att det krävs minst en övernattning. Vi valde att övernatta på Hotel Baviera nära både hamnen och gamla stan. I lågsäsong, strax efter nyår 2024, kostade ett dubbelrum bara ca Euro 75/natt. Då utan frukost eller P-plats.

Marbella, en stad belägen på Costa del Sol i södra Spanien, har under årens lopp etablerat sig som en populär destination för både turister och bofasta. Med sin strategiska placering vid Medelhavskusten, har staden en rik historia som sträcker sig tillbaka till antiken och har genomgått flera kulturella förändringar.

Stadens historia börjar med tidiga bosättningar, och genom åren har den varit under kontroll av både romare och morer innan den blev en del av det kristna Spanien. Denna blandning av kulturer har lämnat sina spår i stadens arkitektur och kultur. I Marbellas gamla stad, känd som "Casco Antiguo", återspeglas detta historiska arv. Området kännetecknas av trånga kullerstensgator och traditionella vitkalkade hus. Ett centralt torg i gamla stan är Plaza de los Naranjos, omgivet av byggnader från 1500-talet.

Marbella är även känd för sin hamn, Puerto Deportivo, som är en viktig punkt för nautiska aktiviteter. Hamnen är en populär plats för lokalbefolkningen och turister, och erbjuder en rad restauranger och butiker. Dessutom är hamnområdet ett centrum för stadens nattliv med flera barer och nattklubbar.

En annan viktig del av Marbella är Puerto Banús, en marina belägen några kilometer från stadens centrum. Sedan dess öppnande 1970 har Puerto Banús utvecklats till en känd destination för lyxshopping och nautisk turism. Marinaområdet är känt för sina lyxbutiker, restauranger och nattklubbar, samt för att vara en mötesplats för lyxyachter och exklusiva fordon. Puerto Banús har blivit synonymt med en viss grad av överdåd och lyx, vilket också har bidragit till Marbellas rykte som en destination för välbärgade turister.

Trots dess rykte som en lyxdestination, är Marbella mer än bara dess hamnar och lyxiga butiker. Staden har en diversifierad ekonomi med sektorer som fastigheter, handel och turism. Stadens geografiska läge och klimat bidrar till dess attraktivitet som turistmål, särskilt för de som söker sol och bad.

Sammanfattningsvis erbjuder Marbella en kombination av historiskt och kulturellt arv samt moderna bekvämligheter och lyx. Dess historia och kulturella influenser är en viktig del av dess identitet, medan dess utveckling mot en destination för lyx och nöjen har påverkat dess samtida image. Denna dynamik gör Marbella till en stad med många sidor, vilket tilltalar ett brett spektrum av besökare och invånare.