Moriska ”Tehuset” i Crevillent – en upplevelse för alla sinnen
'}}

Carmen del Campillo, även känd som Casa de los Moriscos, är en unik och förtrollande plats belägen i kommunen Crevillent, i provinsen Alicante, Spanien. Detta tehus och trädgård, inspirerat av morisk arkitektur och kultur, erbjuder besökare en oas av lugn och skönhet.

[Text & bilder: PeO Axcelsson & Jaana Wadstedt]

Historisk bakgrund

Carmen del Campillo öppnades för allmänheten i början av 1990-talet, men dess rötter och inspiration hämtar från en mycket äldre historia. Designen och atmosfären återspeglar den rika kulturella väven av Al-Andalus, den muslimska perioden i Spaniens historia. Platsen är ett hyllning till de morier som levde i området för århundraden sedan och deras bidrag till den lokala kulturen och arkitekturen.

En förtrollande design

När man stiger in i Carmen del Campillo, transporteras man omedelbart till en annan tid och plats. Trädgårdarna är lummiga och inbjudande, med slingrande stigar som leder till dolda platser och fontäner som bidrar till atmosfärens lugn. De moriska influenserna syns tydligt i de intrikata kakelarbetena, valven och vattenfunktionerna som präglar tehuset och dess omgivningar.

Tehuset självt är en plats för stillhet och reflektion. Besökare kan avnjuta ett urval av teer och läckra mellanösterninspirerade rätter medan de sitter på traditionella kuddar och tittar ut över de vackra trädgårdarna. Varje rum och varje hörn har sin egen unika charm, med handplockade föremål och antikviteter som berättar en historia.

En kulturell knutpunkt

Carmen del Campillo är mer än bara en plats för avkoppling; det är en kulturell mötesplats där konst, musik och litteratur ofta står i centrum. Platsen värd för olika evenemang, från poesikvällar till musikframträdanden, vilket skapar en bro mellan det förflutna och nutiden och främjar kulturell förståelse och uppskattning.

En upplevelse för alla sinnen

Att besöka Carmen del Campillo är en upplevelse som engagerar alla sinnen. Från doften av blommande blommor och aromatiskt te till ljudet av rinnande vatten och mjuk musik, är varje aspekt av platsen utformad för att skapa en känsla av harmoni och fred. Det är en plats där tiden tycks stå stilla, och besökare kan glömma bort världen utanför för en stund.