Calblanque – naturreservat
'}}

Text: Måns Löfgren, SkyBlueMedia

(65 km och 55 minuter med bil från Torrevieja)

Naturreservatet Calblanque är ett storslaget landskap, som tar vid där Portmán slutar i öster och sträcker sig ända till Cabo de Palos i öster. Calblanque sträcker sig från Portmáns östra utkant, 

där byns fiske- och småbåtshamn samt Playa Lastre ligger, till den lilla staden Cabo de Palos några mil åt öster vid den stora udden där kusten tar av åt norr.

Underbart orörd miljö

Naturreservatet Calblanque heter formellt på spanska, El parque de Calblanque - Monte de las Cenizas y Peña del Águila och är en av Spaniens få orörda, oförstörda och skyddade kuster längs Medelhavet. Området är 2 453 hektar stort och har varit skyddat sedan 1987. Calblanque blev naturreservat (nationalpark) 1992. Naturskyddsföreningen Anse för en ständig kamp för att skydda Calblanque. 

Den har 17 typer av prioriterade livsmiljöer: kustlaguner (Limonietalia) och sub-stäppområden med gräs och ettåriga växter (Thero-brachypodietea), där de mest karakteristiska vegetativa samhällena är palmlundar, artales och cornicales, Tetraclinis articulata-lundarna och enklaverna i termofila holmekar.

Sanddyner av tegelröd sand
Calblanque är annars mest känt för sina fina, orörda stränder som inte alla känner till och än färre söker sig dit. På Calblanque finns en kust med långa sandstränder, små badvikar, smekande dyner, saltbassänger (salinas), klippor och berg. Man tar av 332:an strax före Cabo De Palos ut på en skumpig tur mellan kullar och berg. Det finns flera alternativ att välja mellan, så man får utforska själv. Det är svåra ställen att mötas på innan man når parkeringarna. Under sommarmånaderna är vägen stängd och man får kliva på bussar – mindre kul tycker vi i värmen. 

Väl framme kan bilen parkeras under solskydd – tänk på hur solen rör sig 😉

Nu får man promenera några hundra meter på en gedigen trall-landgång genom landskapet för att komma ner till stranden. Det finns inga barer på den här stranden så kylväskan måste laddas – och då kan det vara bra att kunna dra den på hjul – eller inte. Väl nere på stranden brukar det vara gott om plats om man bara går några meter till. Några 100 meter bort kommer man till en klippa – bakom den är det nakenbad. Det kan vara bra att veta av den ena eller andra anledningen.

Ytterligare platser för trevliga aktiviteter

'}}
Cartagena – dagsutflykt
Cartagena är en kommun och hamnstad i sydöstra Spanien. Kommunen ligger i regionen Murcia och förutom handelshamn och fiske finns en större marin flottbas.
'}}
Villa Martin – Golfbana
Villamartin golfbana ritades och byggdes av Mr. Putmann och öppnades i juni 1972. Villamartin var 1994 värd för Mediterranean Open som vanns av  den kända, spanska golfprofilen Jose Maria Olazabal. LÄS MER & BOKA -> KLICKA HÄR! Villamartin Golf Club har en spännande design och många utmaningar. Banans par är 72 och längden är 6037… Fortsätt läsa Villa Martin – Golfbana
'}}
Altorreal – Golfbana
Altorreal Golf Club ligger på kullarna som omger dalen i staden Murcia och konstruerades 1994. Det är en 18-hålsbana med par 71, designad av Dave Thomas. Framstående kännetecken är variationen över hålen. Banan ställer vissa krav på att spelaren behärskar alla delar av spelet. LÄS MER & BOKA -> KLICKA HÄR! Klubbhuset erbjuder en utmärkt restaurang och… Fortsätt läsa Altorreal – Golfbana