Ett säkert och tryggt boende
'}}

Skribent: Simon Sully Schulz, Svenska Trygghetslösningar (-> LÄNK)

Det finns mycket att tänka på när man äger en bostad utomlands, oavsett om bostaden är ämnad för året runt bruk eller semestrar. Brottsligheten i Spanien är generellt sett något lägre än i Sverige och många uppfattar landet som tryggare. Men även här sker det tyvärr inbrott och bränder.  Detta är också något som ökar i takt med att allt fler väljer att skaffa sig ett andra hem längs dom spanska kusterna. Ökad turism och fler semesterbostäder som står tomma delar av året leder tyvärr också till ökade möjligheter för bland annat tjuvar. 

Vill man läsa mer om detta så finns här en artikel med just brottslighet i fokus. https://www.sydkusten.es/sk/11/a/35660/brottsligheten-i-spanien-okar/

Att köpa en bostad är en stor investering, många har jobbat i hela sina liv för att sen bosätta sig i det härliga medelhavsklimatet och då är det en självklarhet att man vill säkra den investeringen och att man ska kunna känna sig trygg när man nyttjar den. 

Nedan listar vi några av dom vanligaste riskerna och hur man bäst skyddar sig mot dom.

Inbrott:
En inbrottstjuv är ofta ute efter kontanter eller värdesaker i form av elektronik och smycken. Saker som är lätta att bära med sig. Här är det bra om man är försiktig med att lämna värdesaker och dylikt framme när man lämnar sin bostad.  Att skaffa ett uppkopplat inbrottslarm är också viktigt, bara genom att installera ett inbrottslarm i sin fastighet minimerar man ofta riskerna för att någon ska ta sig in avsevärt. Här är det ofta dekaler, skyltar och synlig utrustning som är avskräckande. Skulle något hända trots det så får man reda på det direkt och kan sätta in rätt åtgärd i samråd med larmcentralen.

Brand:

En brand för ofta omfattande skador med sig, och det kan innebära stora kostnader att åtgärda. Några av dom vanligaste orsakerna till en brand är bland annat glömda spisar, elektriska fel, kaminer och diverse värmekällor. Att ha brandsläckare utplacerade i sin fastighet är bra om branden uppstår när man är hemma, då det faktiskt kan rädda liv. Gärna i samma rum som man sover så att man kan ta sig ut om olyckan är framme. En vanlig brandvarnare kan också ge en varning om man befinner sig i fastigheten och kan höra den. Att installera en brandvarnare som är uppkopplad mot sitt hemlarm dygnet runt ger ett väldigt effektivt skydd, oavsett om man befinner sig på jobbet eller i ett annat land. En uppkopplad brandvarnare gör det lättare att upptäcka branden i tid, vilket gör att brandkåren kan få mer tid, tid som är ovärderlig för att minimera skador på din fastighet och dina ägodelar.

Ockupation:

Ockupation är ett problem som blivit väldigt omtalat i Spanien och där är tyvärr en del människor som drabbas dagligen. Lagarna kring ockupation och besittningsrätt ser olika ut ifrån vad dom flesta skandinaver är vana vid. Det finns lite olika former av ockupation, oftast innefattar det tomma bostäder eller folk som inte blir av med tidigare hyresgäster. Det viktigaste vid en ockupation är att man får reda på att någon är i ens fastighet så fort som möjligt, för att inte ge ockupanterna tid till att göra sig hemmastadda. Ockupanterna är väldigt kreativa och ju mer tid dom får desto mer hinner dom få det att se ut som deras fastighet. Vilket gör det svårare för polis att avlägsna dom från fastigheten. 

Funderar man på att hyra ut sin bostad så kan det vara en bra idé att anlita en advokat eller jurist för att se över vad som gäller och som också kan hjälpa till med kontrakt. Även här skapar ett inbrottslarm ett effektivt skydd, det viktiga är att man får en verifiering via sina kameror direkt när någon går in i ens bostad så att man kan sätta in rätt åtgärder. Där finns också andra fördelar med ett hemlarm vid uthyrning t.ex. kan kolla av när gäster kommer/går och skapa tillfälliga koder för eventuell städpersonal / hantverkarpersonal.

Vattenskador:

En trasig varmvattenberedare eller vattenledning kan snabbt orsaka stora vattenansamlingar, nått så litet som en droppande kran eller ett läckande bevattningssystem kan, om det ges tid, också skapa stora problem. Det behöver inte alltid vara ett läckage i ens egna fastighet som är problemet, ett läckage hos en överliggande granne letar sig snabbt vidare. Att installera vattendetektorer som man enkelt kopplar upp till sitt hemlarm, skapar ett enkelt men effektivt skydd vilket gör att man får en varning och kan titta till sin fastighet antingen själv eller med hjälp av en kontaktperson. På så vis kan man upptäcka problem redan innan det sker stora skador på ens fastighet eller ägodelar

Simon Sully Schulz