Två dagar i Valencia – en fantastisk stad med en härlig mix av gammalt och nytt
'}}

Text och bilder: PeO Axelsson & Jaana Wadstedt

Vi utgår från vår lägenhet i Torrevieja och kör norrut till Spaniens tredje största stad Valencia. Resan är 21 mil och tar knappt två och en halv timma med bil. Avståndet gör ju en dagsutflykt möjlig, men jag rekommenderar minst en övernattning för att hinna med denna fantastiska stad. Hade gärna stannat längre.

Enligt Wikipedia så grundades staden cirka 137-138 f.Kr. som en romersk koloni och fick namnet Valentia Edetanorum. På 700-talet intogs staden av morer, som påverkade språk, religion och traditioner. Vi hittade inte så mycket lämningar från dessa tider, men det är gott om historiska byggnader i Valencias gamla stad. Vi köpte faktiskt två gamla romerska mynt i en myntaffär nära gamla stan från denna tid.

Gamla stan består till stor del av byggnader från 1200-talet och framåt. De historiska tornen som vakar över området byggdes på 1300-talet. Vi blev trots allt mest imponerande av Katedralen i Valencia, som började byggas på 1200-talet. Här finns den enda, av katolska kyrkan, godkända versionen av den heliga graalen. Bägaren som Jesus och lärjungarna drack ur den sista måltiden. Jag trodde att den bara var en legend som inte fanns på riktigt, och givetvis kan ingen med säkerhet säga att detta är den riktiga. Men, det är inte utan en stor respekt man går in i kapellet där den visas upp.

Det moderna Valencia visas upp på ett fantastiskt sätt i de fantastiska och futuristiska museerna som ligger samlade på samma plats. Ciutat de les Arts i les Ciències och Museu de les Ciències Príncep Felipe är på denna artikels huvudbild.